Javni nastup - Nina Grahovac
Slider

Za sve uzraste starije od 17 godina

Javni nastup Nina Grahovac

Ukoliko želite da prodate više, da pobedite konkurenciju, da uverite kupce u prednost svojih proizvoda i usluga u odnosu na druge, ukoliko želite da budete jedinstveni i drugačiji, da znate da pregovarate, da dobro prezentujete, da motivišete, da inspirišete druge – neohodan vam je dobar javni nastup. Privući i zadržati pažnju publike umeće je koje nas može naučiti retorika. Dobro izražavanje i poznavanje pravila retorike tj. govorništva, neposredno deluje na lični i profesionalni uspeh pojedinca, a kroz njegov rad i na uspeh kompanije u celini.

Kroz bavljenje glumom u pozorištu, na televiziji i na radiju, kao i baveći se pedagoškim radom kao profesor Scenskog govora na Akademiji umetnosti u Beogradu javni nastup je nešto sa čim se srećem svakodnevno. Ali mnogi ljudi, vrsni u svojim profesijama, imaju problem sa javnim nastupom, savlada ih trema, osećaju se nelagodno, ne umeju da kontrolišu svoje telo i svoj glas, ili ne umeju na dovoljno dobar način da prezentuju sadržaj, kao ni da zadrže pažnju publike.
Važno je znati da se govorništvo može naučiti.

Cilj ovog treninga je da polaznici uz pomoć glumačkih tehnika pobede tremu i uspostavite kontrolu nad svojim telom i glasom, da poboljšaju samopouzdanje i koncentraciju, da osveste neverbalnu komunikaciju te ostvare sklad forme i sadržaja, da ovladaju veštinama prezentacije i predstave sebe na najbolji mogući način. Kroz niz vežbi ćemo kod polaznika da osvestimo postojeće, korigujemo ako je nešto potrebno i novostečenu naviku usvojimo.

TEME

1. Zašto retorika danas?

U svakom segmentu našeg života je prisutno govorništvo npr. Kada želimo da zainteresujemo ljude za svoje ideje, da ostavimo dobar utisak na razgovoru za posao, da prenesemo znanje itd. Upoznaćemo se sa osnovnim pravilima retorike kako bismo ih primenili u svakodnevnim životnim situacijama.

2. Prvi utisak

Prvi utisak pri upoznavanju je najvažniji. Stvara se veoma brzo (7 do 30 sekundi nastupa) Nazivamo ga i halo efekat. Zato bi trebalo da bude dobar i da privuče pažnju.

3. Vera

Dobar govornik je vrlo često dobar glumac. Prva i osnovna stvar kod nas glumaca da 100% verujemo u ono što govorimo ili radimo na sceni, ukoliko to izostane za takve glumce kažemo “ nije ubedljiv, loše glumi, lažan je” Kroz vežbe ćemo sa polaznicima unaprediti njihovu uverljivost i sugestivnost.

4. Trema

Na tremu ne treba gledati samo u negativnom kontekstu. Trema je sastavni deo svakog ozbiljnog pristupa poslu. Ona pokazuje da poštujemo naše slušaoce, i da imamo odgovornost prema njima. Da bismo je pobedili moramo je razotkriti tako što ćemo se upoznati sa deset najčešćih uzroka straha pred javni nastup. Proći ćemo kroz vežbe koje će nam pomoći da se opustimo, da se fokusiramo i povećamo koncentraciju.

5. Samopouzdanje govornika

Ukazaćemo kakvo je samopouzdanje potrebno kod govornika i kroz vežbe doći do sklada između sadržaja i govora tela.

6. Jedan od nivoa uveravanja u izlaganju je verbalni nivo

Pod verbalnim nivoom podrazumevamo upotrebu reči, vokabular, stil. Kao profesor srpske književnosti smatram da je vrlo važno da dobar govornik ima izgrađen autentičan stil izražavanja, kako bismo izbegli da prezentacije budu suvoparne i dosadne. Ovde ću vam dati preporuku šta je dobro da upotrebljavate a šta da izbegavate da bi vaš govor bio bolji.

7.Govorni nivo

Ovde se bavimo artikulacijom, tempom, jačinom, melodijom i intonacijom kroz praktične vežbe kako bismo unapredili svaki od ovih segmenata.

8. Neverbalni nivo

Neverbalna komunikacija najviše utiče na utisak koji govornik ostavlja na slušaoce, čak 55%. Ovde ćemo osvestiti šta je to dobro u neverbalnoj komunikaciji, kakav izraz lica, kakvi gestovi, kretanje, a šta nije i šta bi trebalo izbegavati ukoliko ne želimo da ostavimo pogrešan utisak na nekoga.

9. Publika

Vrlo je važno imati dobru interakciju sa publikom. Ukoliko je ignorišete sasvim je sigurno da nećete biti dobar govornik. Treba da je uključite u vaše izlaganje, predupredite neugodna pitanja i spremno odgovorite na postavljena pitanja. Ovde ću vas posavetovati kako da odreagujete na tešku publiku ili na neprijatna pitanja. 

Trening traje ukupno 10 sati, raspoređen je na termin od 2 sata sedmično narednih pet nedelja na kojem ću vam pomoći da pobedite strah i tremu, da ojačamo vaše samopouzdanje i da u javnom nastupu postanete najbolja verzija sebe.

Program obuhvata 5 termina (2h) u pet nedelja (10h).

Cena programa za pet nedelja iznosi 9.900 dinara.

 

PREDAVAČ

Lokacija

Škola glume i režije

Resavska 78, 11 000 Beograd

Informacije

Telefon:

+381 (0)60 085-86-86

Kontakt

Pratite nas